Bekijk onze 48 reviews
Alles wat je wilt weten over laadstations
Er komt veel kijken bij het kiezen van een laadstation. Daarom helpen we je graag met persoonlijk advies. Heb je nog algemene vragen over het kiezen, installeren of gebruiken van een laadstation? Bekijk de veelgestelde vragen of neem contact met ons op!
Kan ik thuis mijn (zakelijke) laadpas gebruiken?
Om thuis op te laden met een laadpas heb je een specifiek laadstation nodig. Die beschikt over de benodigde hardware en software. Allereerst moet je je laadpas scannen zodat de laadsessie wordt gekoppeld aan jou als persoon. Vervolgens moet het laadstation de laadgegevens bijhouden en versturen naar jouw account.
Naast het koppelen van je laadgegevens aan je laadpas, kan er via het laadstation ook automatische declaratie plaatsvinden. Je geeft dan wel zelf het stroomtarief op. Vervolgens kan je werkgever de totale oplaadkosten vergoeden. Geef je een te hoog tarief op? Dan keert je werkgever te veel uit en kan de Belastingdienst dat aanmerken als loon.
Hoe maakt een laadstation gebruik van zonnepanelen?
Omdat je zonnepanelen aangesloten zijn op je meterkast, maak je automatisch gebruik van de stroom die je zonnepanelen opwekt. Je laadstation is namelijk rechtstreeks aangesloten op je meterkast. Als je je auto oplaadt verbruikt je laadstation stroom die (deels) bestaat uit zonne-energie. Uitsluitend met zonne-energie opladen is niet altijd mogelijk.
Als je optimaal gebruik wil maken van je zonnepanelen, kun je het beste een slim laadstation kiezen. Die onderscheidt zonne-energie van netstroom en maakt gebruik van de elektriciteit die zonnepanelen opwekken. Is er geen zonne-energie beschikbaar tijdens het laden? Dan kan het laadstation netstroom gebruiken of wachten tot er weer zonne-energie is.
Hoeveel stroom verbruikt een laadstation?
De hoeveelheid stroom die je laadstation verbruikt, is afhankelijk van de accucapaciteit van je auto en de actieradius. Stel dat je elektrische auto een vermogen van 100 kWh heeft, dan betekent dat dat een volledige oplaadbeurt ook 100 kWh stroom verbruikt. Ter vergelijking: een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 10 kWh stroom per dag.
Natuurlijk hangt het uiteindelijke stroomverbruik af van het vermogen van je elektrische auto en de hoeveelheid stroom die verbruikt wordt tijdens het rijden. Een zuinige elektrische auto verbruikt ongeveer 15 kWh per 100 kilometer. Stel dat je gemiddeld 65 kilometer per dag rijdt, dan verdubbel je thuis dus je dagelijkse stroomverbruik.
Is mijn meterkast geschikt voor een laadstation?
De meeste Nederlandse meterkasten zijn geschikt om een laadstation op aan te sluiten. Het kan wel zijn dat je een 1-fase aansluiting hebt. Daarmee kun je een hybride of sommige volledig elektrische modellen opladen. De laadsnelheid is dan laag, waardoor het in theorie een volledige dag kan duren voordat de accu volledig is opgeladen.
Een 3-fase aansluiting in je meterkast biedt een hoger laadvermogen. Staat er ‘3×230/400v’ op je (slimme) meter? Dan heb je al zo’n aansluiting. Anders adviseren we om onze gecertificeerde monteurs de groepenkast aan te laten passen naar een 3-fase aansluiting. Daarmee kun je elk laadstation en alle elektrische auto’s optimaal benutten.
Wat kost de installatie van een laadstation?
Het installeren van een laadstation kan al vanaf € 350. De exacte kosten zijn van een aantal factoren afhankelijk. Denk daarbij aan het type laadstation, de afstand tussen de meterkast en het laadstation en de capaciteit van de meterkast. Die hebben invloed op de hoeveelheid werk, benodigde materialen en het aantal monteurs dat nodig is.
Het ene laadstation vergt meer tijd om te installeren dan het andere. Het trekken van de kabel naar het laadstation kan meer tijd kosten op een groot erf dan op een oprit. Ook moeten er vaak werkzaamheden aan de meterkast plaatsvinden. Pas als we alles in kaart hebben gebracht, weten we wat de exacte kosten zijn.